Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας (117ΠΜ) απέχει 2,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Ανδραβίδας. Η κατασκευή άρχισε το 1950 για να επεκτείνει τις ελληνικές στρατιωτικές και αεροπορικές υπηρεσίες σε όλη την πολιτεία. Το κόστος κατασκευής του αεροδρομίου και κάποιων εγκαταστάσεων ήταν περίπου $ 1.000.000 (10.000.000 δρχ.)  Το μήκος του διαδρόμου είναι 2 χιλιόμετρα και το μέγεθος είναι ακριβώς 1 ². Είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ηλεία.

Το αεροδρόμιο συνορεύει και περιβάλλεται σχεδόν σε ποσοστό  80% ή σε απόσταση  4 χιλιομέτρων από πράσινα (φυλλώδη) και πεύκα, με εξαίρεση τα σημεία του διαδρόμου. Η εγκατάσταση βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή. Υπάρχει συνέχεια του δάσους που βρίσκεται ανατολικά του στρατιωτικού αεροδρομίου. Καλλιεργούμενες πεδιάδες βρίσκονται στα δυτικά. Στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται στη βάση από το άνοιγμά της. Στην 117 ΠΜ, στην Ανδραβίδα βρίσκεται το ΚΕΑΤ (Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής), συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1983 . Η ίδρυση κρίθηκε απαραίτητη από την Ηγεσία της ΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις για εκπαίδευση στους τομείς Αεροπορικής Τακτικής και Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του Πολιτικό Αεροδρομίου Ανδραβίδας φαίνεται ότι δίνεται μετά την απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας , για την έγκριση νέου ποσού για το έργο ύψους 31,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση εγκρίνεται και η μελέτη για το έργο «νέο κτίριο αεροσταθμού, ανακατασκευή πεδίου ελιγμών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας». Μετά την παραπάνω απόφαση επίκειται η δημοπράτηση του έργου από την ΕΥΔΕ αεροδρομίων Ν. Ελλάδος, κάτι που όλοι προσδοκούν.

Στις εγκαταστάσεις της 117 Πτέρυγας Μάχης φιλοξενήθηκαν τον Μαΐο του 2011 τα Red Arrows, το ακροβατικό σμήνος της RAF. Ο γαλανός και καθαρός ουρανός της Ηλείας αποτελεί εξαιρετικό πεδίο προπόνησης για τους κορυφαίους πιλότους της Βασιλικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ