Καθαρισμός οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές, για αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ενημερώνει τους Δημότες ότι οφείλουν άμεσα  να προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους, από χόρτα, σκουπίδια και επικίνδυνα-εύφλεκτα υλικά, καθώς εισερχόμαστε στην περίοδο αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών.

 

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από την υπ' αριθ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β' 1346/25.4.2012) όπου ρητά αναφέρεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων, και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, κοινοτήτων, και οικισμών σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα, και την απομάκρυνση άλλων εγκαταλελειμμένων υλικών, ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, και ταχείας επέκτασης της.

 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, αυτοί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σχετικές ποινικές διαδικασίες και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. 

Συγκεκριμένα, ο Δήμος θα παρέμβει αυτοβούλως στον καθαρισμό του οικοπέδου, καταλογίζοντας στον ιδιοκτήτη το σχετικό πρόστιμο και τη δαπάνη καθαρισμού.

Η διοίκηση του Δήμου καλεί τους πολίτες να συμβάλουν στην πρόληψη του κινδύνου από πυρκαγιά, για την προστασία της περιουσίας τους, και της πόλης, με σεβασμό στους συμπολίτες μας και το περιβάλλον:

• Καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας από ξερά χόρτα και σκουπίδια

• Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.

• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα ή σε δάση.

• Αποφεύγουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

• Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα.

• Δεν αφήνουμε σκουπίδια εκτός κάδων σε κανένα δασικό χώρο βέβαια. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

• Καθαρισμός κοινόχρηστων οικοπέδων

 

Για περαιτέρω πληροφορίες σε σχέση με τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, οι Δημότες μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία  Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας:

Τηλ.: 2623360604 

 

«Καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας και δείχνουμε έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας 

Βαγγελάκος Παναγιώτης