Η φετινή Ιστορική Εθνική Επέτειο, βρίσκει τη χώρα μας σε μια κατάσταση που δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε σε δρόμους και πλατείες, αλλά μέσα από το σπίτι μας. Με την γαλανόλευκη να κυματίζει στα μπαλκόνια μας, και τη σκέψη μας στους προγόνους μας, που έδωσαν το αίμα τους, για την ελευθέρια μας.

Παρά τις αντιξοότητες και το εχθρικό διεθνές περιβάλλον της Ευρώπης του 19ου αιώνα, οι πρόγονοί μας, με οδηγό το όνειρο μίας ελεύθερης πατρίδας, ασυμβίβαστοι με την ιδέα της ήττας, κατίσχυσαν σε ένα αγώνα άνισο και φαινομενικά καταδικασμένο σε αποτυχία.

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε η κορυφαία στιγμή για τον νεώτερο Ελληνισμό αλλά και ενός παγκοσμίου εμβέλειας ιστορικού γεγονότος εμπνευσμένο από την Γαλλική Επανάσταση, και τα διδάγματα του Διαφωτισμού.

Σαν σήμερα, πριν από 200 ακριβώς χρόνια, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν, πολέμησαν και δημιούργησαν το Κράτος της Ελευθερίας, και της Δικαιοσύνης. Αξίες που σήμερα χρειάζεται να δικαιώσουμε, δίνοντας ένα νέο περιεχόμενο, αυτό της αμοιβαίας ευθύνης. Με σύνεση, αποφασιστικότητα και πάνω απ’ όλα ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας.

 

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

 

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Ιωάννης Λέντζας