Λίγο πιο μακριά από τη Γλαρέντζα, μέσα σε μια θαυμάσια κοιλάδα, σκεπασμένο από αιωνόβιες ελιές, βρίσκεται το αρχαίο μοναστήρι των Βλαχερνών, με την βυζαντινή εκκλησία, που οι Φράγκοι την είχαν εν μέρει μετατρέψει σε γοτθικού ρυθμού. Εκεί μέσα σώζονται τάφοι παλαιών Φράγκων μεγιστάνων με κομψά ανάγλυφα οικόσημα με λατινικές επιγραφές.

Η Βλαχέρνα, Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών (και η γύρω περιοχή), βρίσκεται Ν.Α. της Γλαρέντζας. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας κτίσθηκε μεταξύ Ι-ΙΒ αιώνα με φράγκικες προσθήκες. Ο ναός είναι αφιερωμένος Γενεσίου της Θεοτόκου.

Η Μονή αυτή, την οποία ο William Gell αναφέρει ως "Monastery Blakeriana", έλαβε το όνομα Βλαχέρνα σε ανάμνηση της Μονής των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Μνημονεύεται δε αυτή στο έμμετρο έργο "Άνθη νοητά" του λογίου από την Σκόπελο του ΙΗ αιώνα Κωνσταντίνου Καισαρείου Δαπόντε (στιχ. 631-632).

Εδώ, σ' αυτό το μοναστήρι μπορεί να περάσει κανείς ώρες καλογερικές πραγματικά πολιτισμένες.  Στο μοναστήρι τούτο όλα είναι πρόσχαρα, καθαρά, ευχάριστα, άνετα. Και οι άνθρωποι' του μπορούν να σου προσφέρουν λαμπρά δείγματα εσωτερικής καλλιέργειας, πολιτισμού και ανθρωπισμού.Το Μοναστήρι είναι κτισμένο μέσα σε μια θαυμάσια κοιλάδα, σκεπασμένο από αιωνόβιες ελιές και πράσινη συμφωνία δέντρων, θάμνων και λουλουδιών. Μέσα σε τέτοια κατατόπια, χτισμένο με πολύτεχνη σοφία σε αέρινο και ηλιοφώτιστο πλάτωμα, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών με την εξαίσια φραγκοβυζαντινή εκκλησία του. Στον ευρύχωρο περίβολο του ανοιχτόκαρδα αναδίνουν φιλόξενη διάθεση, άλλωστε φιλοξενούν και στεγάζουν ένα γηροκομείο.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ