Η σύσκεψη με τον Πρέσβη και τον Πρόξενο του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα

Οδικός χάρτης για το θέμα των εργατών γης στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

 

Σύσκεψη εφ’ όλης της ύλης του Δήμαρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τον Πρέσβη και τον Πρόξενο του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου στο πρ. Δημαρχείο Βάρδας, με την συμμετοχή παραγωγών, καθώς και εκπροσώπων εργατών γης από το Μπαγκλαντές. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού εργατών γης για τις καλλιέργειες στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ειδικά στην φράουλα. «Ο Δήμος μας είναι κατά κύρια βάση αγροτικός, στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, και η οικονομική του ανάπτυξη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γιάννης Λέντζας. 

 

Οι άδειες εποχικής εργασίας

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με τις οποίες, μετά την ψήφιση στη Βουλή των Μνημονίων Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Μπαγκλαντές, (θα ακολουθήσει ανάλογο με Πακιστάν), από τον Ιούλιο και μετά: 

- Μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως 9 μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.

- Θα χορηγήσει -βάσει του άρθρου 13 ν. 4251/14- συνολικά 4.000 άδειες ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης από όλες τις πλευρές έγινε η παραδοχή πως έχουν βελτιωθεί. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: «πριν από 1μιση μήνα ο Δήμος μας πέρασε με επιτυχία αξιολόγηση για τις συνθήκες από κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή». Παράλληλα, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς που έχουν γίνει κατά του κορωνοϊού σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, καθώς και στους εμβολιασμούς κατά της ηπατίτιδας και της φυματίωσης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας. 

 

Οι συνθήκες διαβίωσης 

Όπως επισημάνθηκε στην συζήτηση, οι παραγωγοί έχουν καταβάλει προσπάθειες για να παρέχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ενώ παράλληλα η Πρεσβεία του Μπαγκλαντές θέλει να επενδύσει μέσω ΣΔΙΤ στην κατασκευή καταλυμάτων για περίπου 500 άτομα προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Ν. Μανολάδας. Η Πρεσβεία βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης προκειμένου να παραχωρηθούν δημοτικές εκτάσεις που βρίσκονται έκτος αστικού χώρου. Ωστόσο, όπως τονίστηκε το όλο εγχείρημα δε μπορεί να υλοποιηθεί όσο η Πολιτεία δεν επισπεύδει τις διαδικασίες με τις νόμιμες άδειες εργασίας. 

Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και τα συμπεράσματα αποτελούν ένα οδικό χάρτη για τις μελλοντικές εξελίξεις στο θέμα.